Delikatna, puszysta, po prostu rozpływa się w ustach. Bazą tej śmietanowej kostki są jabłka z sadu moich dziadków, najlepsze na świecie złoty renety. Lekkości ciastu nadaje, genialne w swej prostocie, ciasto ucierane. Całość uzupełnia krem, jak dla mnie idealny, czyli połączenie bitej śmietany i serka mascarpone.
Składniki na blaszkę około 35 x 25 cm
Czas przygotowania: około 30-40 minut
(20 jabłka + 10 ciasto + 5 krem +10 składanie kostki)
Czas pieczenia: 20 minut
Składniki
Ciasto ucierane
Jabłka obieramy, kroimy z kostkę, zasypujemy cukrem w takiej ilości jak lubimy i dusimy pod przykryciem, aż staną się miękkie, a część z nich rozpadnie się. Te piękne rumiane jabłuszka, również z sadu dziadków, to oczywiście nie złote renety, ale po prostu żadna się nie ostała, by zapozować do zdjęcia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dolewamy na kilka razy olej nie przerywając ubijania. Partiami dodajemy mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Aby nie naruszyć struktury piany ja, dla pewności używam dużej rózgi, za pomocą której łączę delikatnie mąkę z masą jajeczną.
Krem
Schłodzoną śmietankę ubijamy na biały puch. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i ubijamy całość jeszcze chwilę, tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Notatki:
Składniki na blaszkę około 35 x 25 cm
Czas przygotowania: około 30-40 minut
(20 jabłka + 10 ciasto + 5 krem +10 składanie kostki)
Czas pieczenia: 20 minut
Składniki
Ciasto ucierane
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru + 3 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- cukier puder do posypania ciasta
- 250 g śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2-4 łyżek cukru pudru
- 1 kg jabłek złota reneta
- cukier do smaku
Przygotowanie
Jabłka
Jabłka obieramy, kroimy z kostkę, zasypujemy cukrem w takiej ilości jak lubimy i dusimy pod przykryciem, aż staną się miękkie, a część z nich rozpadnie się. Te piękne rumiane jabłuszka, również z sadu dziadków, to oczywiście nie złote renety, ale po prostu żadna się nie ostała, by zapozować do zdjęcia.
Ciasto
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dolewamy na kilka razy olej nie przerywając ubijania. Partiami dodajemy mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Aby nie naruszyć struktury piany ja, dla pewności używam dużej rózgi, za pomocą której łączę delikatnie mąkę z masą jajeczną.
Ciasto przelewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut - do suchego patyczka.
Całkowicie wystudzone ciasto dzielimy na trzy blaty.
Krem
Schłodzoną śmietankę ubijamy na biały puch. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i ubijamy całość jeszcze chwilę, tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Składamy pyszną kostkę w kolejności: ciasto, jabłka, ciasto, krem, ciasto, cukier puder.
Można oczywiście od razu jak ja, nałożyć sobie słuszną porcję, ale lepiej dać ciastu odpocząć w lodówce minimum 2 godziny, aby warstwy smacznie się ze sobą scaliły.
Notatki:
- Ciasto przed dzieleniem na blaty można przekroić na pół, to z znacznie ułatwi zadanie.
- Najlepiej też upiec je poprzedniego dnia. Nie tylko oprzemy się pokusie pokrojenia niedostudzonego ciasta, ale również pracy przy nim wydaje się wówczas jakoś mniej.
- Śmietanka przed ubiciem musi chłodzić się w lodówce minimum 12 godzin.
- Jeśli już podejmujemy się duszenia jabłek najlepiej przygotować ich więcej i zamknąć w słoiczkach, a będą jak znalazł na następny raz. Nie tylko do ciasta.
- Uwaga, nie każde jabłko nadaj się do duszenia, czy pieczenia. Nie kupujcie jabłek w marketach. Na ryneczku, czy pobliskim warzywniaku sprzedawca na pewno podpowie Wam jakie jabłuszka będą do tego idealne.
Specjalne podziękowania dla Cioci Gabrysi za jabłuszka, dla mojego taty za ich dostawę i dla Asi za przepis na ciasto ucierane Darka, który dostałam dawno temu. Nadal mam go w oryginalnej odręcznej wersji.
Jeśli smakuje tak jak wygląda....mniam.
OdpowiedzUsuńMuszę zapytać tego eksperta, który wylizuje miskę.
Mama - babcia Ewa
Ekspert jadł ze smakiem mimo jabłek :)
OdpowiedzUsuńBita śmietana z mascarpone to idealne połączenie :) Kremy na tej bazie są niezwykle lekkie i wyjątkowo przepyszne. Ja zawsze tego kremu z dodatkami używałam do babeczek :)
OdpowiedzUsuńCudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com
Jabłek u mnie, jak co roku dużo na działce, więc zamiast standardowej szarlotki, tym razem wypróbuję Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie. Co do jabłek jestem tego samego zdania, że najlepiej zaopatrzyć się na ryneczku w warzywniaku, a nie w markecie.
OdpowiedzUsuń