Drożdżowy spód do tarty

Przepis znaleziony gdzieś, kiedyś, ale z moimi osobistymi modyfikacjami. Wbrew pozorom, nie zajmuje dużo czasu, a ciasto jest łatwe w obróbce. Nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrośnięte traktujemy po prostu wałkiem, nakładamy ulubiony farsz i cieszymy się sycącą domową tartą.



Składniki na tartę o średnicy 23-25 cm

Czas przygotowania:
zaczyn: 5-10 minut
przygotowanie ciasta: 5-10 minut
wyrastanie: 25-40 minut
pieczenie: 30 minut


Składniki
  • Zaczyn: 150 ml letniego mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki, 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1  łyżeczka soli
  • 25 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 łyżeczka oregano (lub innych ulubionych ziół)
  • oliwa do wysmarowania naczynia na tartę

Przygotowanie

  1. Składniki zaczynu mieszam drewnianą łyżką i odstawiam na około 5 minut pod przykryciem.

  2. Gdy zaczyn lekko podrośnie, do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, oregano i mieszam, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Dodaję zaczyn oraz masło. Całość mieszam drewnianą łyżką, a gdy składniki z grubsza się połączą, wyrabiam ciasto w dłoniach około 5 minut. Formuję zgrabną kulę, 

  3. Układam ją na dnie miski i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.

  4. Formę na tartę smaruję oliwą.

  5. Wyrośniętą kulę ciasta oprószam lekko mąką i rozwałkowuję na kształt koła.

  6. Przekładam delikatnie na formę, dociskam boki i za pomocą wałka pozbywam się nadmiarowego ciasta, aby uzyskać piękny rant.

Nakładam ulubiony farsz i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Czas pieczenia zależy też od farszu jaki nałożymy. Tarta ma nam się upiec na złocisty kolor.

Notatki
  • Aby brzeg tarty był bardziej złocisty, można posmarować go jajkiem zmąconym z odrobiną mleka.
  • Ciasto pozostałe z odkrojonego rantu jest świetnym materiałem na ekologiczną ciastolinę i wprowadzanie malucha w tajniki gotowania.
  • Idealnie nadaje się do odgrzania na patelni na szybkie śniadanie lub kolację.
  • Jeśli nie wiecie, czym wypełnić ten pyszny placek, tutaj znajdziecie pomysły na farsze z wykorzystaniem tego spodu.
    Tarta z cukinią na spodzie drożdżowym




    Komentarze