Przepis znaleziony gdzieś, kiedyś, ale z moimi osobistymi modyfikacjami. Wbrew pozorom, nie zajmuje dużo czasu, a ciasto jest łatwe w obróbce. Nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrośnięte traktujemy po prostu wałkiem, nakładamy ulubiony farsz i cieszymy się sycącą domową tartą.
Składniki na tartę o średnicy 23-25 cm
Czas przygotowania:
zaczyn: 5-10 minut
przygotowanie ciasta: 5-10 minut
wyrastanie: 25-40 minut
pieczenie: 30 minut
Składniki
- Zaczyn: 150 ml letniego mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki, 15 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1 łyżeczka oregano (lub innych ulubionych ziół)
- oliwa do wysmarowania naczynia na tartę
Przygotowanie
- Składniki zaczynu mieszam drewnianą łyżką i odstawiam na około 5 minut pod przykryciem.
- Gdy zaczyn lekko podrośnie, do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, oregano i mieszam, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Dodaję zaczyn oraz masło. Całość mieszam drewnianą łyżką, a gdy składniki z grubsza się połączą, wyrabiam ciasto w dłoniach około 5 minut. Formuję zgrabną kulę,
- Układam ją na dnie miski i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Formę na tartę smaruję oliwą.
- Wyrośniętą kulę ciasta oprószam lekko mąką i rozwałkowuję na kształt koła.
- Przekładam delikatnie na formę, dociskam boki i za pomocą wałka pozbywam się nadmiarowego ciasta, aby uzyskać piękny rant.
Nakładam ulubiony farsz i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Czas pieczenia zależy też od farszu jaki nałożymy. Tarta ma nam się upiec na złocisty kolor.
Notatki
- Aby brzeg tarty był bardziej złocisty, można posmarować go jajkiem zmąconym z odrobiną mleka.
- Ciasto pozostałe z odkrojonego rantu jest świetnym materiałem na ekologiczną ciastolinę i wprowadzanie malucha w tajniki gotowania.
- Idealnie nadaje się do odgrzania na patelni na szybkie śniadanie lub kolację.
- Jeśli nie wiecie, czym wypełnić ten pyszny placek, tutaj znajdziecie pomysły na farsze z wykorzystaniem tego spodu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.