Kotlety gryczane z aromatycznym sosem grzybowym

Niech was nie zwiedzie tytuł, jest tu mięso i to wcale niemało. Dla naszego "mięsojada" kotlet równa się mięsko, więc jadła bez marudzenia. Tym bardziej, że obiad robił tata. Kotleciki można zrobić z sosem pieczarkowym, ale na jesieni byłaby to profanacja. Szczególnie w tym roku, gdy lasy (w właściwie znajomi i rodzina) obdarowały nas pokaźną ilością grzybów.

Made by Marcel


Składniki na 12-14 kotletów
Czas przygotowania: 1 - 1,5 godziny

Składniki:


Sos z suszonych grzybów
  • 300 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 50 g masła
  • 40 g suszonych grzybów
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz

Kotlety
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1/2 posiekanej w drobną kostkę cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1 łyżeczka rozmarynu,  1 łyżeczka soli, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
    Made by Marcel

    Przygotowanie

    Sos grzybowy
    1. Grzyby wkładamy do miseczki, zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy na około 15 minut.
    2. W garnuszku rozpuszczamy masło. Przesiewamy mąkę, szybko mieszając rózgą. Dolewamy mleko małymi partiami, cały czas mieszając. Kolejne partie mleka dodajemy, gdy sos zaczyna gęstnieć. Przygotowując beszamel trzeba zachować cierpliwość i powoli dolewać mleko, a ż otrzymamy delikatny, aksamitny sos. 
    3. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i dodajmy do sosu wraz z wywarem grzybowym. Mieszamy i gotujemy około 5 minut.
    4. Następnie dodajemy majeranek, sól, pieprz, pietruszkę i sos sojowy.
    5. Jeszcze chwilę, około 2-3 minut gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aby sos nie przywarł do garnka.

    Made by Marcel
     Kotlety

    1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.
    2. Przestudzoną kaszę mieszamy z pozostałymi składnikami.
    3. Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy po obu stronach na złoty kolor.

    Made by Marcel

    Kotleciki polewamy sosem i podajemy z ulubioną surówką.

    Komentarze