Niech was nie zwiedzie tytuł, jest tu mięso i to wcale niemało. Dla naszego "mięsojada" kotlet równa się mięsko, więc jadła bez marudzenia. Tym bardziej, że obiad robił tata. Kotleciki można zrobić z sosem pieczarkowym, ale na jesieni byłaby to profanacja. Szczególnie w tym roku, gdy lasy (w właściwie znajomi i rodzina) obdarowały nas pokaźną ilością grzybów.
Made by Marcel |
Składniki na 12-14 kotletów
Czas przygotowania: 1 - 1,5 godziny
Składniki:
Sos z suszonych grzybów
- 300 ml mleka
- 2 czubate łyżki mąki
- 50 g masła
- 40 g suszonych grzybów
- 250 ml wrzącej wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz
Kotlety
- 100 g kaszy gryczanej
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jajka
- 1/2 posiekanej w drobną kostkę cebuli
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka soli, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Made by Marcel |
Przygotowanie
Sos grzybowy
- Grzyby wkładamy do miseczki, zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy na około 15 minut.
- W garnuszku rozpuszczamy masło. Przesiewamy mąkę, szybko mieszając rózgą. Dolewamy mleko małymi partiami, cały czas mieszając. Kolejne partie mleka dodajemy, gdy sos zaczyna gęstnieć. Przygotowując beszamel trzeba zachować cierpliwość i powoli dolewać mleko, a ż otrzymamy delikatny, aksamitny sos.
- Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i dodajmy do sosu wraz z wywarem grzybowym. Mieszamy i gotujemy około 5 minut.
- Następnie dodajemy majeranek, sól, pieprz, pietruszkę i sos sojowy.
- Jeszcze chwilę, około 2-3 minut gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aby sos nie przywarł do garnka.
Made by Marcel |
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.
- Przestudzoną kaszę mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Made by Marcel |
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.