Czy jesienna szaro bura niedziela może obyć się bez ciasta? Nie ryzykowałabym. Jutro, tak jak i dziś, pogoda nie będzie nas zachęcać do jesiennych spacerów. Na brak słońca i jesienną chandrę proponuję receptę naszych babć i mam, a więc domowe ciasto, obowiązkowo w towarzystwie dobrej herbaty z konfiturą. Jakiego ciasta nie może zabraknąć jesienią w polskim domu? Oczywiście drożdżówki ze śliwką. Naprawdę łatwa, nawet dla tych, którzy drożdże omijają z daleka.
Piekłam tę drożdżówkę już w różnych rozmiarach i zawsze wychodzi. Tu pyszne drożdżowe serce. Do tego przepisu nada się każda klasyczna prostokątna blaszka około 40 x 25 cm. Może być trochę większa lub mniejsza. Rozmiar zdeterminuje wam wysokość drożdżówki. Ja lubię niską, więc wybieram większą blaszkę.
Przygotowanie: 15 minut
Wyrastanie: około 1 godziny
Pieczenie: około 30 minut
Składniki
Zaczyn
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki maki
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 50 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 2 i 3/4 szklanki maki (najlepiej typ 550 lub 650)
- śliwki
Kruszonka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- W dużej misce umieszczamy składniki zaczynu (drożdże kruszymy w palcach), mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników i przykrywamy na około 10 minut.
- Następnie dodajmy pozostałe składniki i wyrabiamy, również najlepiej za pomocą drewnianej łyżki, około 5 minut. Im dłużej będziecie wyrabiać ciasto, tym drożdżówka będzie bardziej puszysta.
- Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
- Możemy już przygotować kruszonkę - mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalewamy gorącym masłem i szybko mieszamy. Ja używam do tego dużej rózgi.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wykładamy na blaszkę i rozciągamy równomiernie, zwilżonymi zimną wodą dłońmi.
- Na górze układamy połówki śliwek, skórką do dołu, posypujmy kruszonką, przykrywamy i zostawiamy, aby nam jeszcze podrosło - około 20-30 minut.
- Pieczemy w temperaturze 180 około 30-35 minut.
Notatki
- Możecie użyć suszony drożdży (4 łyżeczki), ale gwarantuję, że świeże dadzą lepszy efekt.
- Przepis (zmodyfikowany po wielu razach pieczenia owego ciasta) zaczerpnęłam dawno temu od Bajaderki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.