Łosoś z ziołami prowansalskimi pod beszamelem

Gościł na naszym tarasie całe lato. Przyszła jesień, deszcz, a na dworze w ciągu kilku dni zrobiło się szaro, buro i ponuro. Cóż było robić. Przygarnęliśmy pod nasz dach rudego kocura, zwanego od tego czasu "Rudy". Nie wiem, czy to dlatego, czy z innych powodów, wzięło mnie ostatnio na ryby. Jadłabym je codziennie. Podobno koty wpływają na osobowość człowieka. No cóż. Kot co prawda nie jadł, ale rodzinka zajadała. No może Hania trochę marudziła i kombinowała, żeby zjeść bez "warzywów", ale te warzywa, to właśnie hit tego dania.


Składniki na 4 porcje

Marynowanie: 1-2 godziny
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Składniki:
  • filet z łososia (około 500 gram)
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 1 mały brokuł
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła (plus odrobina oleju)
  • parmezan
Marynata do ryby:
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
Sos beszamelowy:
  • 600 ml mleka
  • 1/3 kostki masła (około 65 g)
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól

Przygotowanie:
  1. Przygotować marynatę i pozostać w niej łososia na około 2 godziny.
  2. Sos beszamelowy przygotować jak z tego przepisu, jednak trochę inaczej przyprawić (tak jak podaję powyżej)
  3. Brokuł i fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
  4. Cebulę pokroić w grubą kostkę, pora w grube plasterki, a marchewkę w słupki.
  5. Na maśle z odrobiną oleju lekko podsmażyć cebulę i pora (około 1 minuty), następnie dorzucić marchewkę i dusić całość pod przykryciem około 5-10 minut. Czas duszenia zależy od marchewki. Ma pozostać lekko chrupiąca.
  6. Łososia smażymy z każdej strony po kilkanaście sekund na mocno rozgrzanej patelni
  7. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy chochlę beszamelu.
  8. Następnie układamy w nim łososia oraz równomiernie rozkładamy wszystkie warzywa.
  9. Wylewamy resztę sosu beszamelowego i posypujemy wierzch tartym parmezanem.
  10. Zapiekamy pod przykryciem 25 minut w 180 stopniach.
Ja podałam tą zapiekankę z ryżem. Ziemniaczki z koperkiem też by tu pysznie się wkomponowały. 




Komentarze