Aromatyczna zupa z pomidorów malinowych. Czysty smak lata. Dzięki słodyczy prawdziwych pomidorów nie jest kwaśna. Ja nie doprawiam jej nawet śmietanką. Smaczek tej zupy tkwi także w zeszklonej na masełku cebulce. Gosiu, dziękuję za pomysł, który gości na naszym stole od dobrych kilku lat. Lekko zmodyfikowana wersja, ale mam nadzieję, ze równie pyszna.
Składniki na 4 porcje
Czas gotowania: 2,5 - 3 godziny
Czas pracy: około 20 minut
Składniki:
- 1 skrzydło indycze
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- spory kawałek selera
- natka pietruszki
- gałązka selera
- pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy
- sól
- 1 duża cebula
- 4 pomidory malinowe
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
- olej
- 1,5 łyżki ryżu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pieprz mielony
Przygotowanie:
- Skrzydło zalewamy zimna wodą, na tyle aby przykryła ona mięso. Gotujemy około 3 minut i wylewamy całą wodę. W razie potrzeby trzeba opłukać lub umyć garnek. Ponownie zalewamy zimna wodą, na tyle aby przykryła ona mięso.
- Obrane i umyte marchewki, pietruszkę i seler wrzucamy w całości do świeżej zimnej wody. Dodajemy gałązkę selera, dwie gałązki natki pietruszki, dwa listki laurowe i po małej łyżeczce pieprzu i ziela angielskiego. Solimy.
- Zupa powinna delikatnie się gotować (Nie powinna wrzeć. Wiem mamusie maluchów - to dla mnie też wyzwanie).
- W międzyczasie siekamy cebulę w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej wrzucamy masło i posiekaną cebulę. Solimy. Szklimy na złoty kolor.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i pozbywamy się gniazd nasiennych. Gdy cebulka się zeszkli i odrobinę przestygnie blendujemy ją wraz z pomidorami.
- Aby mięsko było delikatne, a warzywa i przyprawy oddały wszystkie swoje aromaty, zupa powinna gotować się niespiesznie. Ja gotuję ją (to znaczy sama się gotuje) około 2,5 do 3 godzin.
- Na około 40 minut przed końcem gotowania dodajemy ryż. Powinien on się nie tylko ugotować ale nawet lekko rozgotować.
- Pod koniec gotowania wlewamy pomidory z cebulą i gotujemy jeszcze około 10 minut.
- Wyjmujemy z zupy warzywa. Część siekamy w drobną kostkę, część blendujemy z chochlą zupy. Całość ponownie wraca do garnka.
- Dodajemy, świeżo mielony pieprz, bazylię i posiekaną natkę pietruszki.
Oprócz pysznych zup, Gosia ma w zanadrzu jeszcze inne talenty. Piękne ciuszki dla mamy i malucha. Serdecznie polecam Handmade by Gosia.
:) uwielbiam tą zupkę i chyba tez skorzystam z Twojego zmodyfikowanego przepisu ponieważ długo juz jej nie gotowałam ze względu nba dużą ilość cebuli za którą moje dzieci nie przepadają Twoja wersja brzmi nieźle
OdpowiedzUsuńGosia