Zupa pomidorowa Gosi z pomidorami malinowymi


Aromatyczna zupa z pomidorów malinowych. Czysty smak lata. Dzięki słodyczy prawdziwych pomidorów nie jest kwaśna. Ja nie doprawiam jej nawet śmietanką. Smaczek tej zupy tkwi także w zeszklonej na masełku cebulce. Gosiu, dziękuję za pomysł, który gości na naszym stole od dobrych kilku lat. Lekko zmodyfikowana wersja, ale mam nadzieję, ze równie pyszna.



Składniki na 4 porcje
Czas gotowania: 2,5 - 3 godziny
Czas pracy: około 20 minut

Składniki:
  • 1 skrzydło indycze
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • spory kawałek selera
  • natka pietruszki
  • gałązka selera
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy
  • sól
  • 1 duża cebula
  • 4 pomidory malinowe
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • olej
  • 1,5 łyżki ryżu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz mielony


Przygotowanie:

  1. Skrzydło zalewamy zimna wodą, na tyle aby przykryła ona mięso. Gotujemy około 3 minut i wylewamy całą wodę. W razie potrzeby trzeba opłukać lub umyć garnek. Ponownie zalewamy zimna wodą, na tyle aby przykryła ona mięso.

  2. Obrane i umyte marchewki, pietruszkę i seler wrzucamy w całości do świeżej zimnej wody. Dodajemy gałązkę selera, dwie gałązki natki pietruszki, dwa listki laurowe i po małej łyżeczce pieprzu i ziela angielskiego. Solimy.

  3. Zupa powinna delikatnie się gotować (Nie powinna wrzeć. Wiem mamusie maluchów - to dla mnie też wyzwanie).

  4. W międzyczasie siekamy cebulę w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej wrzucamy masło i posiekaną cebulę. Solimy. Szklimy na złoty kolor.

  5. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i pozbywamy się gniazd nasiennych. Gdy cebulka się zeszkli i odrobinę przestygnie blendujemy ją wraz z pomidorami.

  6. Aby mięsko było delikatne, a warzywa i przyprawy oddały wszystkie swoje aromaty, zupa powinna gotować się niespiesznie. Ja gotuję ją (to znaczy sama się gotuje) około 2,5 do 3 godzin.

  7. Na około 40 minut przed końcem gotowania dodajemy ryż. Powinien on się nie tylko ugotować ale nawet lekko rozgotować.

  8. Pod koniec gotowania wlewamy pomidory z cebulą i gotujemy jeszcze około 10 minut.

  9. Wyjmujemy z zupy warzywa. Część siekamy w drobną kostkę, część blendujemy z chochlą zupy. Całość ponownie wraca do garnka.

  10. Dodajemy, świeżo mielony pieprz, bazylię i posiekaną natkę pietruszki.
Oprócz pysznych zup, Gosia ma w zanadrzu jeszcze inne talenty. Piękne ciuszki dla mamy i malucha. Serdecznie polecam Handmade by Gosia.

Komentarze

  1. :) uwielbiam tą zupkę i chyba tez skorzystam z Twojego zmodyfikowanego przepisu ponieważ długo juz jej nie gotowałam ze względu nba dużą ilość cebuli za którą moje dzieci nie przepadają Twoja wersja brzmi nieźle
    Gosia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.