Czy znacie lepsze towarzystwo dla serka mascarpone niż truskawki? Być może takie istnieje, ale dla nas to para idealna. Serek tym razem nadaje delikatności kluskom leniwym. Hania - klusko fan - była zachwycona. Nawet tata, co za leniwymi nie przepada, pochwalil ich nową odsłonę. Dla mnie to leniwe najlepsze! Delikatne, a zarazem konkretne w smaku.
Składniki na dwie porcje "podwieczorkowe"
Czas przygotowania: 15 - 20 minut
Składniki:
- 200 g twarogu
- 100 g serka mascarpone
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 3-4 łyżki cukru (do smaku)
- mąka do podsypania klusek
- masło dla okrasy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ja użyłam widelca.
- Na duży talerz wsypujemy pokaźną ilość mąki. Nabieramy w palce porcję ciasta i lekko obtaczamy w mące, przeganiając ją po talerzu opuszkami palców.
- Formujemy zgrabną kulkę i odkładamy na obsypaną mąka stolicę.
- Kluski wrzucamy na odsłony wrzątek i gotujemy przez 2 minuty od momentu wpłynięcia.
- Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła.
- Gdy kluski chwile odpoczną na durszlaku, przekładamy je na patelnię i delikatnie obtaczamy w maśle. Kto chce, może jeszcze przysmażyć.
- Polewamy musem truskawkowym i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.