Kluski leniwe z serkiem mascarpone i truskawkami

Czy znacie lepsze towarzystwo dla serka mascarpone niż truskawki? Być może takie istnieje, ale dla nas to para idealna. Serek tym razem nadaje delikatności kluskom leniwym. Hania - klusko fan - była zachwycona.  Nawet tata, co za leniwymi nie przepada, pochwalil ich nową odsłonę. Dla mnie to leniwe najlepsze! Delikatne, a zarazem konkretne w smaku. 




Składniki na dwie porcje "podwieczorkowe"
Czas przygotowania: 15 - 20 minut


Składniki:
  • 200 g twarogu
  • 100 g serka mascarpone
  • 4  łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2  łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru (do smaku)
  • mąka do podsypania klusek
  • masło dla okrasy
Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.  Ja użyłam widelca. 
  2. Na duży talerz wsypujemy pokaźną ilość mąki.  Nabieramy w palce porcję ciasta i lekko obtaczamy w mące, przeganiając ją po talerzu opuszkami palców.
  3. Formujemy zgrabną kulkę i odkładamy na obsypaną mąka stolicę.


  4. Kluski wrzucamy na odsłony wrzątek i gotujemy przez 2 minuty od momentu wpłynięcia.
  5. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. 
  6. Gdy kluski chwile odpoczną na durszlaku, przekładamy je na patelnię i delikatnie obtaczamy w maśle.  Kto chce, może jeszcze przysmażyć. 
  7. Polewamy musem truskawkowym i gotowe. 




Komentarze