Gofry na maślance

Zaraz znikną z bazarów, więc prawie codziennie zaopatruję się w świeże truskawki i maliny. Pomysł jak je wykorzystać przyjdzie sam. Tym razem padło na gofry. Moje ulubione to takie o miękkim środku i chrupiącym brzegu. Trudno takie uzyskać domową gofrownicą. Odrobina maślanki może jednak zdziałać cuda. 



Składniki na 2-3 łasuchy (około 8 -10 gofrów)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 4 minuty na jednego gofra, ale wiadomo, że będą znikać na bieżąco.

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka 
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1/3 roztopionego i przestudzonego masła
  • szczypta soli


Przygotowanie:
  1. Białka oddzielamy od  żółtek i wstawiamy do lodówki
  2. Pozostałe składniki za pomocą miksera łączymy na gładką masę. 
  3. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta na dwa razy delikatnie mieszając.
  4. I już. Można wlewać do rozgrzanej i lekko wysmarowanej olejem gofrownicy na około 4 minuty.

Dodatki:
  • serek mascarpone
  • mus truskawkowy
  • świeże maliny


Komentarze