Spaghetti ze szparagami i szynką parmeńską

Nawet deszcz w letnie weekendy nie zatrzyma nas w domu. Szczególnie, gdy tata ma okazję zobaczyć i posłuchać jak mruczą silniki samochodów. Po emocjach na trasie rajdu wpadliśmy do domu głodni jak wilki. Szparagi rządzą na straganach, ale ich królowanie jest krótkie, wiec i ja postanowiłam w końcu je wykorzystać, zanim znów przegapię sezon. Ponieważ ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, sprawdziły się na weekendowy szybki obiad. Coś naprawdę pysznego można wyczarować w 15 minut i za to kocham makarony.

szparagi

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 15-20 minut

Składniki:

  • makaron spaghetti (około 250 g)
  • 1/2 cukinii
  • 2 łodygi cebulki dymki
  • 5-6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 10 zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml śmietanki 18 %
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • tarty parmezan

  1. Szparagi pozbawiam zdrewniałych końcówek, wrzucam na osolony i posłodzony odrobiną cukru wrzątek. Gotuję około 2 minut od ponownego wrzenia wody. Szparagi mają być chrupiące. Im dłużej szparagi będą się gotować, tym będą stawać się bardziej łykowate.
    Ugotowane szparagi przekładam na durszlak i delikatnie przelewam zimną wodą. Gdy przestygną, kroję je na mniejsze kawałki.
  2. Nastawiam wodę na makaron. Gdy makaron się ugotuje, zanim go odcedzę, odlewam 1/2 filiżanki wody, w której się gotował.
  3. W rondlu rozgrzewam masło i oliwę. Cukinię kroję w pół plasterki. Szczypior siekam w dość grube krążki. Szynkę drę na mniejsze kawałki. Najpierw, około minuty podsmażam szczypior i cukinię, a następnie dorzucam szynkę i podsmażam jeszcze około 1-2 minut. 
  4. Do rondla dolewam wodę z makaronu i śmietankę oraz całość redukuję delikatnie mieszając. 
  5. Dorzucam szparagi. Doprawiam tymiankiem i pieprzem (najlepiej  świeżo zmielonym). Mieszam. Na końcu dodaje makaron i delikatnie mieszam.
  6. Po podaniu posypuję parmezanem według uznania.

Notatki:

  • Nie musisz gotować szparagów w pozycji pionowej. Ponieważ w daniu i tak występują pocięte na mniejsze kawałki, ja gotowałam je przecięte na pół.

Rajd Kaszubski, 2015 - odcinek specjalny w Gdańsku

Komentarze