Uwielbiam placuszkowe eksperymenty. Zimą zajadam je z domowymi konfiturami, a teraz z musami z sezonowych owoców. Smażę je od lat, ale prawie zawsze wymyślam inną ich wersję. U nas goszczą w prawie każdy niedzielny poranek. Ostatnio raczyliśmy się ich serową wersją.
Składniki na 20-25 placków (2-3 porcje)
Czas przygotowania: 15-20 minut
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 gram serka wiejskiego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kruchego jabłka
- sól
- olej
Przygotowanie:
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ubijamy je na puszysta masę.
- Następnie dodajemy partiami serek wiejski oraz mleko cały czas miksując.
- Do masy dodajemy partiami przesianą mąkę.
- Dodajmy jabłko starte na tarce o dużych oczkach i mieszamy.
- Białka wyjmujemy z lodówki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
- Dodajemy na dwa razy do masy, delikatnie mieszamy łyżką, aż do połączenia.
- Smażymy na słusznej ilości oleju na złoty kolor.
Notatki:
- Ilość mleka zależy od konsystencji serka wiejskiego. Ciasto powinno być dosyć gęste, ponieważ dodane białka lekko je rozrzedzą.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.