Placuszki - racuszki z serkiem wiejskim

Uwielbiam placuszkowe eksperymenty. Zimą zajadam je z domowymi konfiturami, a teraz z musami z sezonowych owoców. Smażę je od lat, ale prawie zawsze wymyślam inną ich wersję. U nas goszczą w prawie każdy niedzielny poranek. Ostatnio raczyliśmy się ich serową wersją. 





Składniki na 20-25 placków (2-3 porcje)
Czas przygotowania: 15-20 minut

Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 gram serka wiejskiego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kruchego jabłka
  • sól
  • olej

Przygotowanie:
  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ubijamy je na puszysta masę.
  2. Następnie dodajemy partiami serek wiejski oraz mleko cały czas miksując.
  3. Do masy dodajemy partiami przesianą mąkę.
  4. Dodajmy jabłko starte na tarce o dużych oczkach i mieszamy.
  5. Białka wyjmujemy z lodówki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
  6. Dodajemy na dwa razy do masy, delikatnie mieszamy łyżką, aż do połączenia.
  7. Smażymy na słusznej ilości oleju na złoty kolor.
Notatki:
  • Ilość mleka zależy od konsystencji serka wiejskiego. Ciasto powinno być dosyć gęste, ponieważ dodane białka lekko je rozrzedzą.


Komentarze