W moim rodzinnym domu rosół to była konkretna zupa, a nie tylko bulion z makaronem, kawałkiem marchewki i listkiem pietruszki. Zjadaliśmy wszystkie warzywa i pyszne, rozpadające się w ustach mięsko, aż się uszy trzęsły. U mnie jest tak samo. Jednak moja kuchnia pełna jest potraw, w których wykorzystuję prawdziwy bulion. A co z tymi pysznymi "resztkami"? Ja robię farsz do pierogów, który ze względu na składniki może wydawać się mało porywający, ale nic bardzie mylnego - jest aromatyczny, zdecydowany w smaku, po prostu pycha.
Składniki na farsz do około 25 małych pierożków:
- mięso z rosołu : ja dałam 1/2 szyi z indyka i 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- po kawałku marchewki, selera, pietruszki z rosołu
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz
- kasza jaglana ugotowana na rosole
- kilka łyżek rosołu
- Na maśle i oleju duszę posiekaną drobno cebulę.
- Gotuję kaszę jaglaną na rosole (w proporcji 2:1, rosół :kasza). Ja ugotowałam około 1/4 szklanki suchej kaszy.
- Mięso z rosołu, oddzielone od kości, rozdrabniam palcach.
- Marchewkę, seler i pietruszkę dokładnie rozgniatam widelcem. Po rozgnieceniu pulpa powinna mieć objętość 1/3 szklanki.
- Gdy wszystkie składniki przestygną łącze je, dodaję majeranek, pieprz (sól jeśli to konieczne).
- Podlewam masę rosołem, aby nabrała wilgoci i aromatu.
- Mieszam i nakładam na wykrojone ciasto.
Notatki:
- Farsz nie zawiera jajek, więc kto ma opory przed próbowaniem surowizny, może doprawiać do smaku bez obaw. Dobrze ugotowane mięso i kasza są wystarczającym łącznikiem dla farszu. Pamiętajcie tylko, aby rosół gotował się długo i niespiesznie, a mięso będzie idealne. Długo uczyłam się tej sztuki.
Z mięsem i kaszą jaglaną jeszcze nie robiłam - ciekawe... Wypróbuję.
OdpowiedzUsuńBabcia E.
pychotka :)
OdpowiedzUsuń