Lody bananowo - czekoladowe (bez jajek)

Z niewyjaśnionych przyczyn to, co kusi z za sklepowej witryny, jest dla dzieci bardziej atrakcyjne niż to, co mają na domowym talerzu. Moja mama często przygotowywała z nami domową wersję przeróżnych sklepowych łakoci. Dla mnie była to ekscytująca zabawa. Odkrywanie, że ze zwykłych domowych składników można zrobić to, co czasami dostępne było tylko od święta. Takie eksperymenty dają możliwość budowania z dzieckiem kulinarnej wyobraźni, pokazywania skąd biorą się te pyszności, o które toczą sklepowe negocjacje. Pozwalają na przygotowanie zdrowszej i tańszej wersji łakoci. Przede wszystkim zaś, dają radość z próbowania samodzielnie przygotowanego smakołyku.


Składniki na około 8-10 średnich lodów na patyku
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: kilka godzin

Składniki:
  • 200 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżki cukru pudru ( w zależności od upodobań)
  • 6 kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady

Przygotowanie:
  1. Banany blendujemy na gładką masę, dodajmy kakao i dobrze mieszamy.
  2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder.
  3. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami masę bananową, delikatnie mieszając.
  4. Dodajemy czekoladę startą na tarce o grubych oczkach i delikatnie mieszamy całość.
  5. Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, najlepiej na cała noc.

Notatki:
  • Śmietanka, przed ubiciem, powinna chłodzić się w lodówce około doby. Jeśli więc zależy ci na czasie, kup taką, którą przechowuje się w sklepie w lodówce.
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.