Hummus, czyli pasta z ciecierzycy

Hummus to potrawa kuchni Bliskiego Wschodu. Postawą jest tu ciecierzyca i tahini, czyli pasta sezamowa. Tradycyjnie podawany jest z chlebkiem pita. Może być gęstą pastą do chleba, np: podpieczonego na grillu, lub lekko lejącym sosem i w tej postaci sprawdza się jako dodatek do świeżych warzyw.

Humus


Podstawowe składniki hummusu to:

  • ugotowana ciecierzyca
  • pasta tahini lub utarte w moździerzu ziarna prażonego sezamu
  • oliwa
  • sok z cytryny lub limonki
  • przyprawy

Moja wersja:

  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i gotowe. Gęstość pasty kontrolujemy ilością dodawanych płynów. Ja zrobiłam wersję kanapkową.

Sama cieciorka nie ma zbyt porywającego smaku, ale w postaci hummusu smakuje wyśmienicie Ciecierzyca  jest poza tym bardzo zdrowa, stąd warto włączyć hummus do swojego menu.

Komentarze