Hummus to potrawa kuchni Bliskiego Wschodu. Postawą jest tu ciecierzyca i tahini, czyli pasta sezamowa. Tradycyjnie podawany jest z chlebkiem pita. Może być gęstą pastą do chleba, np: podpieczonego na grillu, lub lekko lejącym sosem i w tej postaci sprawdza się jako dodatek do świeżych warzyw.
Podstawowe składniki hummusu to:
- ugotowana ciecierzyca
- pasta tahini lub utarte w moździerzu ziarna prażonego sezamu
- oliwa
- sok z cytryny lub limonki
- przyprawy
Moja wersja:
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 łyżki pasty tahini
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i gotowe. Gęstość pasty kontrolujemy ilością dodawanych płynów. Ja zrobiłam wersję kanapkową.
Sama cieciorka nie ma zbyt porywającego smaku, ale w postaci hummusu smakuje wyśmienicie Ciecierzyca jest poza tym bardzo zdrowa, stąd warto włączyć hummus do swojego menu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.