Chaczapuri to dosłownie twarogowy chleb (chaczo - twaróg, puri - chleb), jest dla Gruzinów tak ważne jak dla nas chleb na zakwasie, czy dla Włochów pizza. Pyszny placek, nadziewany młodym serem podpuszczkowym. W Gruzji przepisów na Chaczapuri jest tyle, ile gruzińskich gospodyń. Niby ta sama potrawa, a przepisów wiele. W zależności od gospodyni, ser ukrywa się wewnątrz placka, lub zdobi jego wierzch. Sam zaś placek może być pieczony w piekarniku, lub smażony na suchej patelni. Chaczapuri miałam okazję próbować w Polsce, jednak zrobione przez przyjaciółkę o gruzińskich korzeniach, więc zaliczam je jako oryginalne.
Składniki na ciasto:
- 1/2 litra kwaśnego mleka lub śmietany 12% (kto dziś dostanie prawdziwe kwaśne mleko?)
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka sody
- mąka (typ 650)
Składniki na farsz serowy:
- 1/2 kg sera twarogowego lub twardej mozarelli (tu w roli głównej wystąpiła mozarella)
- 100 g masła
- jajko
![]() |
Przepis dyktowany dawno temu przez babcię Nino w rodzinnym domu w Tbilisi. |
Ser ścieramy na tarce, dodajmy do niego jedno jajko, rozpuszczone i przestudzone masło. Całość mieszamy.
W osobnej misce łączymy roztopione, przestudzone masło, jajka i kwaśne mleko lub śmietanę - mieszamy. Dodajmy sodę oraz mąkę i zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.
Odrywamy kawałek ciasta i formujemy placuszek.
Na placuszek nakładamy farsz serowy.
Zawijamy, aby ser nie wypłynął.
Formujemy kulę.
Spłaszczamy lekko na rozgrzanej (suchej) patelni, do uzyskania odpowiedniej wielkości.
Made by Nino |
Smażymy do zrumienienia.
Made by Nino |
Zadajamy. Przepysznie smakuje z Adżiką.
Eaten by me |
Przyjaciółka po powrocie z Gruzji bardzo zachwalała więc posiłkując się powyższym przepisem postaram się przygotować Chaczapuri.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam