Chaczapuri, czyli gruzińskie smaki

Chaczapuri to dosłownie twarogowy chleb (chaczo - twaróg, puri - chleb), jest dla Gruzinów tak ważne jak dla nas chleb na zakwasie, czy dla Włochów pizza. Pyszny placek, nadziewany młodym serem podpuszczkowym. W Gruzji przepisów na Chaczapuri jest tyle, ile gruzińskich gospodyń. Niby ta sama potrawa, a przepisów wiele. W zależności od gospodyni, ser ukrywa się wewnątrz placka, lub zdobi jego wierzch. Sam zaś placek może być pieczony w piekarniku, lub smażony na suchej patelni. Chaczapuri miałam okazję próbować w Polsce, jednak zrobione przez przyjaciółkę o gruzińskich korzeniach, więc zaliczam je jako oryginalne.

Made by Nino

 Składniki na ciasto:
  • 1/2 litra kwaśnego mleka lub śmietany 12%  (kto dziś dostanie prawdziwe kwaśne mleko?)
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1  łyżka sody
  • mąka (typ 650)

Składniki na farsz serowy:
  • 1/2 kg sera twarogowego lub twardej mozarelli (tu w roli głównej wystąpiła mozarella)
  • 100 g masła
  •  jajko

Przepis dyktowany dawno temu przez babcię Nino w rodzinnym domu w Tbilisi.

Ser ścieramy na tarce, dodajmy do niego jedno jajko, rozpuszczone i przestudzone masło. Całość mieszamy.
W osobnej misce łączymy roztopione, przestudzone masło, jajka i kwaśne mleko lub śmietanę - mieszamy. Dodajmy sodę oraz mąkę i zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.

Made by Nino

 Odrywamy kawałek ciasta i formujemy placuszek.
Made by Nino

Made by Nino


Na placuszek nakładamy farsz serowy.
Made by Nino

Zawijamy, aby ser nie wypłynął.
Made by Nino


 Formujemy kulę.
Made by Nino

Spłaszczamy lekko na rozgrzanej (suchej) patelni, do uzyskania odpowiedniej wielkości.
Made by Nino

Made by Nino


 Smażymy do zrumienienia.
Made by Nino


Zadajamy. Przepysznie smakuje z Adżiką
Eaten by me


Komentarze

  1. Przyjaciółka po powrocie z Gruzji bardzo zachwalała więc posiłkując się powyższym przepisem postaram się przygotować Chaczapuri.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.