Szybki makaron z kurczakiem i pieczarkami

Brak produktów w lodówce, brak pomysłów w głowie, brak jedzenia w brzuchu - to najgorsza kombinacja, która spotyka nas czasami po powrocie z pracy. Tym bardziej, że w takich sytuacjach chce się jeść tu i teraz. Nie ma wówczas czasu na wykwintne gotowanie, mieszanie sosów, czy powolne duszenie. Moja recepta na ten stan rzeczy - poniżej. Większość produktów macie pewnie w lodówce. Nawet jeśli nie, wystarczy 5 minut w osiedlowym sklepie. Głodni, markety omijajcie z daleka.


Składniki na 2-3 porcje
Czas przygotowywania: 20-30 minut

Składniki:
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 20 dkg małych pieczarek
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 cebula
  • 250 g makaronu świderki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz, sól
  • parmezan
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju

Filet z kurczaka kroimy na kawałki. Polewamy łyżką oleju i mieszamy. Dodajemy curry, słodką paprykę, solimy i jeszcze raz mieszamy.

Już teraz można nastawiać wodę na makaron.

Pieczarki myjemy i osuszamy. Jeśli są naprawdę malutkie zostawiamy w całości, w przeciwnym wypadku kroimy na połówki, ćwiartki lub ósemki. Malutkie pieczarki to jak widać mniej pracy.

Cebulę siekamy w grubą kostkę.

Rozgrzewamy patelnię, wrzucając na nią dwie łyżki masła. Dodajmy cebulę, pieczarki i smażymy, aż cebulka nabierze złotego koloru. Solimy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i mieszamy, a następnie przekładamy do miseczki.
 
Można zrobić to na osobnej patelni, ale ja na tę samą patelnię wrzucam wcześniej przygotowanego kurczaka. Smażę na złoty kolor. Przekładam do miseczki z pieczarkami.
 
Na patelnię wlewam śmietankę, cały czas mieszając i delikatnie ją redukuję. 
 
Wrzucam z powrotem na patelnię kurczaka, pieczarki oraz dodaję ugotowany makaron. Posypuję tymiankiem i dokładnie mieszam.
 
Gdy makaron znajdzie się na talerzu, posypuję tartym parmezanem.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.