Placek jaglany

Ten placek to coś pomiędzy deserem, a pożywnym drugim śniadaniem. Świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta, ponieważ przygotowywany jest bez dodatku tłuszczu. Zawiera też niewielką ilość mąki i cukru. Fani kaszy jaglanej, jak ja, zakochają się w tym przepisie. Smacznego i na zdrowie !




Składniki na małą prostokątną formę 24 x 28 cm
Czas przygotowania: 15 minut (jeśli kaszę przygotujecie wcześniej, lub zostanie wam z obiadu)
Czas pieczenia: około 40 minut


Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem, po ugotowaniu powinno być około 250 g)
  • 200 g twarogu
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża marchewka
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • garść żurawiny (lub innych ulubionych bakalii, ja dałam też krojone, suszone morele)
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg tego przepisu. Zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Żurawinę namaczamy w gorącej wodzie.
  3. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Do dużej miski wbijamy całe jajka i ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  5. Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia - miksujemy.
  6. Do ubitych jajek dodajemy naprzemiennie kaszę jaglaną i twaróg nadal miksując.
  7. Dodajemy: marchewkę z jabłkiem, otręby, odciśniętą żurawinę, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.
  8. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut.

Notatki:
  • Czas pieczenia będzie zależał od wysokości ciasta. Jeśli zdecydujecie się upiec go w keksówce, czas na pewno się wydłuży. Pieczemy do suchego patyczka i uważamy, żeby placka nie przesuszyć.



Komentarze