Wiosną, w warzywniaku zachowuję się niemal jak dziecko w sklepie z cukierkami. Wszystko chciałabym wypróbować od razu. Decyzja nie była łatwa, ale wreszcie wyszłam z główką młodej kapusty pod pachą i planem na szybie gołąbki. Babcia Ewa podpowiedziała mi jednak coś o wiele ciekawszego. Zatem dziś u mnie w kuchni, w roli głównej, młoda kapusta. Mimo, ze gra główną rolę, to wcale jej nie widać. Lekko zmodyfikowany przepis ze starego zeszytu. A jak wiadomo, takie przepisy są przecież najlepsze.
Składniki na 10 małych gołąbków (2-3 porcje obiadowe)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki na gołąbki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 25 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
- 800 ml wody
- 1 duża marchewka, 1 duża pietruszka, 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/5 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki mąki
- 1 liść laurowy
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- Zaczynamy od gołąbków. Kapustę oraz cebulę rozdrabiamy w malakserze. Możecie też pójść w moje ślady i użyć do starcia obu warzyw tarki o grubych oczkach. Młoda kapusta jest jednak niewdzięcznym warzywem do tarcia. Już w połowie główki miałam w kuchni kapuściane pole i zaczęłam, żałować tych nowalijkowych wynalazków. Mężu, nie obrażę się za malakser na najbliższą okazję. Chyba, że znajdziesz biżuterię, która jednocześnie sieka warzywa.
- Starte warzywa solimy i zostawiamy na 20-30 minut. Młodej kapuście wystarczy ten czas. Starszą należałoby odstawić nawet do 1 godziny.
- W tym czasie robimy bazę do sosu. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i pietruszkę. Seler kroimy na 4-5 mniejszych kawałków. Przekładamy warzywa do miseczki.
- Gdy kapusta i cebula puszczą już sok, zabieramy się do kotlecików. Do osobnej dużej miski wrzucamy mięso mielone, dokładnie odciśniętą kapustę z cebulą, kaszę manną oraz dwa jajka. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Rozgrzewamy patelnię.
- Nastawiamy garnek z wodą.
- Formujemy zgrabne kotleciki i krótko obsmażamy na oleju po dwóch stronach.
- Obsmażone kotleciki oraz wcześniej przygotowane tarte warzywa, wraz z listkiem laurowym oraz masłem, wkładamy do garnka z lekko wrzącą, osoloną wodą. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Po tym czasie wyciągamy kotleciki oraz liść laurowy. Sos blendujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę wymieszaną z wodą oraz całość chwilę podgotowujemy.
- Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku.
Notatki:
- Ponieważ, w przeciwieństwie do tradycyjnych gołąbków, te nie mają żadnego wypełniacza, pasują zarówno do kasz, ryżu jak i ziemniaczków.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.