Gołąbki z młodej kapusty, bez zawijania

Wiosną, w warzywniaku zachowuję się niemal jak dziecko w sklepie z cukierkami. Wszystko chciałabym wypróbować od razu. Decyzja nie była łatwa, ale wreszcie wyszłam z główką młodej kapusty pod pachą i planem na szybie gołąbki. Babcia Ewa podpowiedziała mi jednak coś o wiele ciekawszego. Zatem dziś u mnie w kuchni, w roli głównej, młoda kapusta. Mimo, ze gra główną rolę, to wcale jej nie widać. Lekko zmodyfikowany przepis ze starego zeszytu. A jak wiadomo, takie przepisy są przecież najlepsze.


Składniki na 10 małych gołąbków (2-3 porcje obiadowe)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki na gołąbki:
  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 25 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Składniki na sos pomidorowy:
  • 800 ml wody
  • 1 duża marchewka, 1 duża pietruszka, 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/5 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

  1. Zaczynamy od gołąbków. Kapustę oraz cebulę rozdrabiamy w malakserze.

    Możecie też pójść w moje ślady i użyć do starcia obu warzyw tarki o grubych oczkach. Młoda kapusta jest jednak niewdzięcznym warzywem do tarcia. Już w połowie główki miałam w kuchni kapuściane pole i zaczęłam, żałować tych nowalijkowych wynalazków. Mężu, nie obrażę się za malakser na najbliższą okazję. Chyba, że znajdziesz biżuterię, która jednocześnie sieka warzywa.

  2. Starte warzywa solimy i zostawiamy na 20-30 minut. Młodej kapuście wystarczy ten czas. Starszą należałoby odstawić nawet do 1 godziny.
  3. W tym czasie robimy bazę do sosu. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i pietruszkę. Seler kroimy na 4-5 mniejszych kawałków. Przekładamy warzywa do miseczki.
  4. Gdy kapusta i cebula puszczą już sok, zabieramy się do kotlecików. Do osobnej dużej miski wrzucamy mięso mielone, dokładnie odciśniętą kapustę z cebulą, kaszę manną oraz dwa jajka. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
  5. Rozgrzewamy patelnię.
  6. Nastawiamy garnek z wodą.
  7. Formujemy zgrabne kotleciki i krótko obsmażamy na oleju po dwóch stronach.
  8. Obsmażone kotleciki oraz wcześniej przygotowane tarte warzywa, wraz z listkiem laurowym oraz masłem, wkładamy do garnka z lekko wrzącą, osoloną wodą. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
  9. Po tym czasie wyciągamy kotleciki oraz liść laurowy. Sos blendujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę wymieszaną z wodą oraz całość chwilę podgotowujemy.
  10. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku.



Notatki:
  • Ponieważ, w przeciwieństwie do tradycyjnych gołąbków, te nie mają żadnego wypełniacza, pasują zarówno do kasz, ryżu jak i ziemniaczków.





Komentarze