Kokosowo - cynamonowe kluseczki leniwe

To typowe danie dla malucha, ale muszę przyznać, że też je uwielbiam. Te delikatne kluseczki spokojnie zastępują mi słodką przekąskę i są zdecydowanie zdrowsze. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze przyjrzeć się składowi serka homogenizowanego, bo czytając etykiety, można natknąć się na prawdziwą tablicę Mendelejewa. Misie, kotki i inne zwierzaki na opakowaniu, wcale nie świadczą o dobrym składzie produktów mlecznych dla dzieci. Właściwie mam wrażenie, że jest wręcz odwrotnie. Wybieram więc produkty z małych mleczarni i obowiązkowo czytam etykiety. 



Składniki na dwie "dziecięce" porcje

Składniki:
  • 250 g serka homogenizowanego, waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • cynamon mielony
  • cukier brązowy
  • 1 łyżka masła
Serek mieszam z jajkiem, mąką oraz wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.



Nastawiam wodę. Nie solę wrzątku, ale to zostawiam już waszym upodobaniom.
Kluseczki kładę na wrzątek taką techniką:
  • zanurzam łyżeczkę we wrzątku
  • nabieram zgrabną czubatą łyżeczkę serka - wyrównuję z grubsza brzegi, bo od tego jak nabierzecie ciasto, będzie zależał kształt kluseczki - spokojnie dojdziecie do wprawy :)
  • szybko wkładam łyżeczkę pod powierzchnię wrzątku i stukam lekko o brzeg garnka - kluseczka sama się odklei
  • nabieram kolejną zgrabną łyżeczkę i tak do wyczerpania ciasta

Kluseczki gotujemy 1,5 minuty od wypłynięcia pilnując, aby wrzątek nie buzował zbyt mocno, gdyż może uszkodzić delikatne ciasto.

Ugotowane kluseczki przekładamy na durszlak.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Delikatnie zsuwamy je z durszlaka na patelnię. Posypujemy cynamonem i brązowym cukrem. Delikatnie obracamy na drugą stronę. Ponownie posypujemy cynamonem i brązowym cukrem.

 Zajadamy:)




Notatki:
  • Trzeba pamiętać, że kluseczki muszą mieć miejsce do wypłynięcia, także użyjcie szerokiego garnka lub jak ja, gotujcie kluseczki na dwa razy.
  • Łyżkę wiórków kokosowych można wymienić na łyżkę mąki.
  • Kluseczki są bardzo delikatne, ale jeśli tylko dacie im chwilę odpocząć na durszlaku, staną się bardziej zwarte i łatwiejsze w obróbce.



Komentarze