Makaron z sosem mocno warzywnym i mięsem mielonym

Uwielbiam dania jednogarnkowe. Po pierwsze dlatego, że niewyjaśnioną przyjemność sprawia mi siekanie i dorzucanie do garnka kolejnych kolorowych warzyw. Po drugie, po tej przyjemność następuje kolejna przyjemność - przykrycie pokrywki i czekanie aż samo się zrobi. Dnia prawie jednogarnkowe, jak to poniżej, lubię niemal równie mocno.

W wersji wegetariańskiej, sos zrobiony na dobrym domowym bulionie warzywnym, będzie równie aromatyczny.


Podane składniki na około 3 porcje


Składniki:
  • 250 gram mięsa mielonego (np.: wołowo - wieprzowe)
  • 1 cukinia
  • 1 koper włoski
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 duże pomidory (w lecie) lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1/2 szklanki bulionu lub 1/2 szklanki wody
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • Parmezan
  • Makaron razowy

Siekamy warzywa:
  • Z cukinii wycinamy środek (jeżeli jest młoda siekamy ją w kostkę z całości wraz ze skórką)
  • Paprykę, cebulę, koper włoski siekamy w kostkę
  • Marchewkę siekamy w półplasterki
  • Pomidory z puszki blendujemy (świeże sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, blendujemy)
  • Czosnek siekamy w drobne płatki lub wyciskamy
Na mocno rozgrzany rondel wlewamy oliwę, rozgrzewamy, wrzucamy mięso, cebulę i koper włoski.  Obsmażamy około 1 minuty, mieszając. Wrzucamy pozostałe warzywa i obsmażamy przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy bulion oraz pomidory, dorzucamy pietruszkę i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę, przykrywamy rondel i dusimy na wolnym ogniu około 30-40 minut. Podajemy z ulubionym makaronem i tartym parmezanem.


Notatki:
  • Jeśli lubisz bardzo miękkie warzywa, dolej pomidory na 5 minut przed końcem duszenia.
  • Jeżeli chcesz, aby cukinia była chrupiąca, dodaj ją na około 15 minut przed końcem duszenia.

Komentarze