Wersja muffinkowa ciasta czekoladowo bananowego. Przepis, jak i wariacje na jego temat, identyczny. Zaletą tej wersji jest to, że do prostoty przepisu dodajemy jeszcze oszczędność czasu. Wykorzystuję wersję muffinkową, gdy goście praktycznie stoją już na mojej wycieraczce, lub chcę wyczarować coś słodkiego do popołudniowej herbaty, bez konieczności wychodzenia z domu.
Porcja ciasta na około 15 muffinek
Czas przygotowania: 5-10 minut
Czas pieczenia: 20-25 minut (na jedną partię)
Składniki:
- 4 mocno dojrzałe banany
- 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki maki pszennej (tortowej)
- 1 łyżeczka sody
- 4 czubate łyżeczki dobrego kakao
Banany rozgniatamy wraz z masłem widelcem (ważne, by nie robić tego mikserem, czy blenderem). Dodajemy cukier, jajko i mieszamy. Przesianą mąkę, kakao oraz sodę dodajemy na 3 razy, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia składników. Wrzucamy ulubione dodatki, lekko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do muffinkowych foremek i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
więcej: Ciasto bananowo czekoladowe
więcej: Ciasto bananowo czekoladowe
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.