Tarta z grillowaną papryką, rozmarynem i serem pecorino

Uwielbiam aromat pieczonej papryki. Ponieważ sezon na paprykę trwa, postanowiłam wykorzystać ją w jakiejś ciekawej kompozycji. Wyszła ciekawa, a jakże. Piękny zapach papryki, uzupełnia aromatyczny rozmaryn, a smaczek zaostrzają dwa sery: camembert i pecorino. 


Składniki na 4 osoby
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia tarty: 25-30 minut

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 cukinii (lub jedna mała)
  • 3 jajka
  • 100-120 ml śmietanki 30 %
  • ser camembert
  • rozmaryn suszony
  • tary ser pecorino (lub parmezan)
  • 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie
  1. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawimy na około pół godziny

  2. Piekarnik ustawiamy na funkcję grill

  3. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w mniejsze kawałki, obtaczamy w oliwie, posypujemy rozmarynem, solą i grillujemy około 5-10 minut

  4. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na maśle z olejem

  5. Jajka solimy, dodajmy curry, a następnie ubijamy ze śmietanką

  6. Cukinię, która w tym czasie puściła sok, odciskamy dokładnie z nadmiaru płynu

  7. Ciasto wykładamy do formy, a następnie układamy kolejno: cukinię, paprykę, cebulę, ser camembert, posypujemy rozmarynem i na wszystko wylewamy masę jajeczną




    1. Tartę pieczemy w 220 stopniach około 25-30 minut

    2. Po pierwszych 10 minutach pieczenia posypujemy tartę sporą ilością tartego sera, Jeśli macie w domu małe myszki, przygotujcie odpowiednio większą porcję sera.

    Notatki
    • Paprykę pieczemy na funkcji grill (ewentualnie przygotowujmey na patelni grillowej), tartę pieczemy bez termoobiegu włączając grzałki góra-dół
    • Cukinia powinna być porządnie odsączona aby tarta nie podmokła, najlepiej wycisnąc ją dodatkowo na ręczniku papierowym

    Komentarze