Uwielbiam aromat pieczonej papryki. Ponieważ sezon na paprykę trwa, postanowiłam wykorzystać ją w jakiejś ciekawej kompozycji. Wyszła ciekawa, a jakże. Piękny zapach papryki, uzupełnia aromatyczny rozmaryn, a smaczek zaostrzają dwa sery: camembert i pecorino.
Składniki na 4 osoby
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia tarty: 25-30 minut
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia tarty: 25-30 minut
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1/2 cukinii (lub jedna mała)
- 3 jajka
- 100-120 ml śmietanki 30 %
- ser camembert
- rozmaryn suszony
- tary ser pecorino (lub parmezan)
- 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju
- oliwa
- sól
Przygotowanie
- Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawimy na około pół godziny
- Piekarnik ustawiamy na funkcję grill
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w mniejsze kawałki, obtaczamy w oliwie, posypujemy rozmarynem, solą i grillujemy około 5-10 minut
- Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na maśle z olejem
- Jajka solimy, dodajmy curry, a następnie ubijamy ze śmietanką
- Cukinię, która w tym czasie puściła sok, odciskamy dokładnie z nadmiaru płynu
- Ciasto wykładamy do formy, a następnie układamy kolejno: cukinię, paprykę, cebulę, ser camembert, posypujemy rozmarynem i na wszystko wylewamy masę jajeczną
- Tartę pieczemy w 220 stopniach około 25-30 minut
- Po pierwszych 10 minutach pieczenia posypujemy tartę sporą ilością tartego sera, Jeśli macie w domu małe myszki, przygotujcie odpowiednio większą porcję sera.
Notatki
- Paprykę pieczemy na funkcji grill (ewentualnie przygotowujmey na patelni grillowej), tartę pieczemy bez termoobiegu włączając grzałki góra-dół
- Cukinia powinna być porządnie odsączona aby tarta nie podmokła, najlepiej wycisnąc ją dodatkowo na ręczniku papierowym
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.