Typowe weekendowe, letnie śniadanie w naszej kuchni. Waniliowe tosty francuskie na słodko z musem z owoców sezonowych - malin i truskawek. Smakują tak pięknie jak brzmią, a ich wykonanie jest banalnie proste.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 8-12 kawałków bułki wrocławskiej ( w zależności od wielkości)
- 3 duże jajka
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder
- truskawki, maliny
- masło i odrobina oleju do smażenia
- maliny zblendowane z cukrem pudrem - lekko podgrzewamy w garnuszku
- truskawki zblendowane z syropem Grenadina (lub cukrem pudrem) - ja podaję na zimno
Przygotowanie:
- Jajka wraz z mlekiem, olejkiem waniliowym i solą lekko rozbijamy.
- Na płaski talerz przesiewamy cukier puder. Ostatnio mój mąż wynalazł takie cudo. Dosypałam do cukru pudru. Pasowało tu jak ulał.
- Bułkę maczamy dokładnie w masie jajecznej i smażymy na złoty kolor po obu stronach .
- Ściągamy z patelni i od razu obtaczamy w cukrze pudrze.
- Polewamy musem malinowym lub truskawkowym ( a najlepiej jednym i drugim).
Cukier z dodatkiem malin |
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.