Tosty francuskie z musem malinowym

Typowe weekendowe, letnie śniadanie w naszej kuchni. Waniliowe tosty francuskie na słodko z musem z owoców sezonowych - malin i truskawek. Smakują tak pięknie jak brzmią, a ich wykonanie jest banalnie proste.


Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 8-12 kawałków bułki wrocławskiej ( w zależności od wielkości)
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • truskawki, maliny 
  • masło i odrobina oleju do smażenia
Musy owocowe:
  • maliny zblendowane z cukrem pudrem - lekko podgrzewamy w garnuszku
  • truskawki zblendowane z syropem Grenadina (lub cukrem pudrem) - ja podaję na zimno


Przygotowanie:
  1. Jajka wraz z mlekiem, olejkiem waniliowym i solą lekko rozbijamy. 
  2. Na płaski talerz przesiewamy cukier puder. Ostatnio mój mąż wynalazł takie cudo. Dosypałam do cukru pudru. Pasowało tu jak ulał.
  3. Cukier z dodatkiem malin

  4. Bułkę maczamy dokładnie w masie jajecznej i smażymy na złoty kolor po obu stronach .
  5. Ściągamy z patelni i od razu obtaczamy w cukrze pudrze.



  6.  Polewamy musem malinowym lub truskawkowym ( a najlepiej jednym i drugim).

Komentarze