Zaraz znikną z bazarów, więc prawie codziennie zaopatruję się w świeże truskawki i maliny. Pomysł jak je wykorzystać przyjdzie sam. Tym razem padło na gofry. Moje ulubione to takie o miękkim środku i chrupiącym brzegu. Trudno takie uzyskać domową gofrownicą. Odrobina maślanki może jednak zdziałać cuda.
Składniki na 2-3 łasuchy (około 8 -10 gofrów)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 4 minuty na jednego gofra, ale wiadomo, że będą znikać na bieżąco.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1/3 roztopionego i przestudzonego masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek i wstawiamy do lodówki
- Pozostałe składniki za pomocą miksera łączymy na gładką masę.
- Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta na dwa razy delikatnie mieszając.
- I już. Można wlewać do rozgrzanej i lekko wysmarowanej olejem gofrownicy na około 4 minuty.
Dodatki:
- serek mascarpone
- mus truskawkowy
- świeże maliny
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.