Sałata z włoską Bresaolą

Czy jest coś milszego od kulinarnej niespodzianki przygotowanej przez twoją drugą połówkę? Są takie dni kiedy tylko tego mi trzeba.

Made by Marcel
W pewien piątek, po tygodniu biegania w sztafecie: dom, praca, kurs, dentysta ..... wpadłam do domu i chwilowo zmylona wizją weekendu, uświadomiłam sobie, że mój budzik Hania, w soboty jest nieodwracalnie ustawiony na 6:30. Kiedy więc po kolacjowych negocjacjach, łazienkowych negocjacjach, niekończących się bajeczkach na dobranoc, krokiem ninja wymknęłam się z pokoju małej, a tam czekała na mnie taka oto kulinarna niespodzianka, to było właśnie to, czego potrzebowałam. Zróbcie dla siebie, zróbcie dla swoich połówek. Rozkoszujcie się pyszną Bresaolą, lekkostrawną, więc idealną na późną kolację tylko we dwoje


Składniki:
  • kilka plastrów Bresaoli
  • rukola
  • kapary marynowane
  • parmezan
  • kilka czarnych oliwek
  • sos balsamico
  • oliwa
  • rozmaryn suszony
Na plastrach braseoli układamy kapary, oliwki i polewamy sosem balsamico oraz oliwą. Ścieramy parmezan i posypujemy rozmarynem. Z boku talerza układamy zgrabny kopczyk rukoli, którą skrapiamy oliwą i sosem balsamico.

Notatki:
  • Bresaola to polędwica wołowa nacierana ziołami, kminkiem i kolendrą. Pochodzi z  Włoch, a dokładniej z Lombardii. W procesie dojrzewania (2-3 miesiące) jest moczona w winie, dzięki czemu kruszeje i staje się miękka. Jest chudą i lekkostrawną wędliną, więc idealną dla diet i późnych kolacji.

Komentarze