Ekspresowa tarta jarzynowa

Z utęsknieniem czekam na nowalijki, warzywa, które nie tylko wyglądają, ale też smakują jak prawdziwe. Zimą, a w czasie przedwiośnia szczególnie, zdrowiej jeść warzywa mrożone niż "świeże", gdyż te ostatnie ze świeżością mają już niewiele wspólnego. Mrożonki są z warzyw zebranych w pełni sezonu, kiedy są najbardziej wartościowe, a zamrożenie, w odróżnieniu od innych form przechowywania, pozwala zachować najwięcej składników odżywczych. Nowalijki tuż tuż, ale póki co pora roku nie tylko zwalnia mnie z obowiązku obierania, krojenia, siekania, ale i usprawiedliwia to lenistwo naukowo.



Składniki:
  • 3 jajka
  • 120 ml śmietanki (18%)
  • 50-60 g sera pleśniowego (camembert) - startego na tarce lub pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 opakowanie mrożonki warzywnej (ja użyłam: marchewka, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz
Warzywa gotujemy krótko, około 6-7 minut, w osolonej wodzie. Posiedzą jeszcze w piekarniku, więc powinny być ugotowane raczej al dente. Ugotowane odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła, pod koniec dodając posiekany w cienkie płatki, lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Zostawiamy do wystudzenia. 

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 210 stopni. Ciasto francuskie powinniśmy piec jak najchłodniejsze, więc po nałożeniu farszu, piekarnik powinien być już nagrzany do odpowiedniej temperatury.

Jajka solimy i ubijamy około 3 minut, pod koniec dodajemy śmietanę i curry, a następnie ubijamy jeszcze około 1 minuty. Odlewamy do miseczki 3 łyżki masy jajecznej. Za chwilę się przyda.

Ciasto francuskie wykładamy do formy, lekko dociskając do kształtu formy. Wykładamy na nie warzywa, cebulę z czosnkiem, ser pleśniowy, wlewamy masę jajeczną, posypujemy tymiankiem oraz pieprzem. Zawijamy brzeg tarty w "falbankę" i smarujemy go pozostawioną masą jajeczną. Dzięki temu tarta będzie miała piękny kolor.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut, aż do zrumieniania tarty.
Notatki:
  • Polecam użyć świeżo i grubo zmielonego pieprzu. Świetnie podkreśla smak sera pleśniowego.

Komentarze

  1. czym proponujesz zastąpić ciasto francuskie? domowe jest pracochłonne a sklepowe zawiera tłuszcze roślinne utwardzone...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciastem kruchym lub drożdżowym. Dawno już nie robiłam drożdżowego spodu do tarty,a kiedyś był moim podstawowym przepisem. Dziękuje za przypomnienie :) Będę musiała niedługo wrzucić na bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do wypróbowania http://babkidwie.blogspot.com/2015/10/drozdzowy-spod-do-tarty.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.