Uwielbiam dania jednogarnkowe. Po pierwsze dlatego, że niewyjaśnioną przyjemność sprawia mi siekanie i dorzucanie do garnka kolejnych kolorowych warzyw. Po drugie, po tej przyjemność następuje kolejna przyjemność - przykrycie pokrywki i czekanie aż samo się zrobi. Dnia prawie jednogarnkowe, jak to poniżej, lubię niemal równie mocno.
W wersji wegetariańskiej, sos zrobiony na dobrym domowym bulionie warzywnym, będzie równie aromatyczny.
Składniki:
- 250 gram mięsa mielonego (np.: wołowo - wieprzowe)
- 1 cukinia
- 1 koper włoski
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory (w lecie) lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1/2 szklanki bulionu lub 1/2 szklanki wody
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- Parmezan
- Makaron razowy
Siekamy warzywa:
- Z cukinii wycinamy środek (jeżeli jest młoda siekamy ją w kostkę z całości wraz ze skórką)
- Paprykę, cebulę, koper włoski siekamy w kostkę
- Marchewkę siekamy w półplasterki
- Pomidory z puszki blendujemy (świeże sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, blendujemy)
- Czosnek siekamy w drobne płatki lub wyciskamy
Na mocno rozgrzany rondel wlewamy oliwę, rozgrzewamy, wrzucamy mięso, cebulę i koper włoski. Obsmażamy około 1 minuty, mieszając. Wrzucamy pozostałe warzywa i obsmażamy przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy bulion oraz pomidory, dorzucamy pietruszkę i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę, przykrywamy rondel i dusimy na wolnym ogniu około 30-40 minut. Podajemy z ulubionym makaronem i tartym parmezanem.
Notatki:
- Jeśli lubisz bardzo miękkie warzywa, dolej pomidory na 5 minut przed końcem duszenia.
- Jeżeli chcesz, aby cukinia była chrupiąca, dodaj ją na około 15 minut przed końcem duszenia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Może on pojawić się z opóźnieniem.